Saturday, February 10, 2007

ICOANA 1883

Icoana pe sticla,Maica Domnului de tipul Nicula (Fagaras/1883/42 cm cu 47 cm), provenind din colectia domnului Ionel C.Ioanidu, icoana expusa in expozitia de icoane romanesti pe sticla din periada (17/31iulie 1942),expusa si la expozitia de icoane romanesti din mai 1945 realizata de Asociatia Prietenii Natiunilor Unite, icoana realizata de zugravul Savu Moga.(exista atestarea existentei ei la aceea expozitie, este prezentata in brosura de prezentare a expozitiei, detin originalul brosurii)
Detin documente si articole ale vremii despre expozitiile in care a aparut icoana si date despre colectionar colectionar, detin poze cu colectionarul in cadrul expozitiei langa icoanele sale.
Descrierea originala facuta de domnul Ioanidu este urmatoarea(detinem notele de lucru ale colectionarului in original)
"MAICA DOMNULUI ZISA DE LA NICULA
ICOANA DE ZUGRAVUL SAVU MOGA, DATATA 1883, DIMENSIUNE 42 CU 47 CM
MAICA DOMNULUI ESTE INFATISATA CA PLANGATOARE, CU MAINILE INCRUCISATE SPRE RUGACIUNE, INVESMANTATA IN NEGRU CU GARNITURI DE AUR, ROZIU SI VERDE. IN PARTEA DE SUS A ICOANEI ESTE DUMNEZEU IN NOURI SI JOS, ISUS CRISTOS RASTIGNIT PE CRUCE. PE TOT FONDUL ALBASTRU SUNT PRESARATE FLORI SI ORNAMENTATII, IN CULORI VII.
INSCRIPTIUNI RASTIGNIREA DOMNULUI NOSTRU ISUS CRISTOS DIN ANUL 1883 "
Icoana este foarte bine intretinuta si se gaseste in rama orginala, iar pe dos detine acele scanduri care se foloseau la vremea respectiva.
PRETUL NU ESTE NEGOCIABIL-urmariti imaginile urmatoare icoanei dati click pe ele si cititi cu atentie si veti constata de ce pretul nu se negociaza, acele documente le detin in original si le pot furniza persoanei care solicita cumpararea acestui obiect. In afara de icoana cumparati prin aceste documente si istoricul primei expozitii si colectii in domeniu, acest fapt in sine ii creste valoarea, toate celelalte icoane din colectie care in timp s au imprastiat in diverse locuri sau lacasuri sfinte(prin donatii), nu detin acest istoric, este ultima ramasa in familie.
BROSURII EXPOZITII 1942 SI 1945 IN ORIGINAL

ARTICOLE DIN ZIEARELE ROMANESTI SI FRANCEZE ALE VREMII


POZA SALII DE EXPOZITIE DIN 1942

INVITATIE LA ORGANIZAREA PRIMEI EXPOZITII DE ICOANE ROMANESTI DIN 1942 IN ROMANIADESCRIEREA ICOANEI FACUTA DE MANA COLECTIONARULULUI


DECRIEREA COLECTIEI FACUTA DE CRITICII VREMII SI ISTORICUL ICONOGRAFIEI PE STICLANo comments: